WIMBLEDON | Horia Tecău, campion la All England Club, după victoria carierei. A patra oară este cu noroc: succes 7-6(5), 6-4, 6-4 alături de Juls Rojer, împotriva perechii Murray / Peers

WIMBLEDON | Horia Tecău, campion la All England Club, după victoria carierei. A patra oară este cu noroc: succes 7-6(5), 6-4, 6-4 alături de Juls Rojer, împotriva perechii Murray / Peers
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Horia Tecău și Jean-Julien Rojer (România / Olanda) sunt campionii ediției 2015 a Wimbledonului, la dublu masculin, favoriții patru depășindu-i în finală pe Jamie Murray  și John Peers (Marea Britanie / Australia), scor 7-6(5), 6-4, 6-4

Ziua a 12-a a turneului de la Wimbledon a fost ziua cea mare a lui Horia Tecău pe iarba familiară de la All England Club. Constănțeanul care în timpul Australian Open-ului a schimbat prefixul, intrând în rândul tenismenilor de 30 de ani, a schimbat sâmbătă și eticheta care îl urmărea ca o tinichea – de triplu finalist la Wimbledon. Acum, Horia Tecău a devenit campion la Wimbledon, în leagănul sportului alb, fiind al doilea tricolor care se impune, după Ilie Năstase în 1973, alături de americanul Jimmy Connors, la All England Club.

De la un start ușor ezitant, cu game-uri pe serviciu mai complicate decât ale adversarilor, Horia Tecău a crescut în joc alături de partenerul său de încredere, Jean Julien Rojer, și a ajuns la un echilibru perfect, care a permis cuplului româno-olandez să aibă un pas net în față, fără a domina clar meciul, ci doar atât cât problema învingătorului să nu se pună niciodată.

Horia a spart ghinionul pe iarba londoneză și și-a adjudecat, după trei încercări ratate alături de Robert Lindstedt, în finale consecutive, trofeul de campion la cel mai prestigios dintre cele patru turnee de Grand Slam. Românul l-a avut alături, în rol de co-star în episodul de final de sezon pe iarbă, pe olandezul Jean Julien Rojer, aflat la prima finală de Grand Slam. Cei doi, coechipieri din 2014, au câștigat al zecelea trofeu ca pereche, făcând direct saltul de la turnee de categoria 250 și 500 de puncte la titlul de Mare Șlem.

Retururi tăioase din ambele colțuri ale terenului, voleuri inspirate ale lui Horia și câte un lob spectaculos, bine găsit de Rojer au marcat alternativ momentele cheie ale partidei.

Răbdarea și calmul din ultimii șase ani i-au fost răsplătite lui Horia, la fel și răbdarea și calmul din finală.


AȘA AM TRĂ‚IT ÎN FORMAT LIVE BLOG MECIUL CARE I-A ÎNCORONAT PE HORIA TECĂ‚U ȘI JEAN JULIEN ROJER CAMPIONI LA WIMBLEDON

UPDATE 20:45 „Stand up for the champions”: Horia Tecău și Jean Julien Rojer au primit trofeele de campioni în loja regală a Terenului Central.


UPDATE 20:35 Horia – cu zâmbetul pe buze, Juls – copleșit de lacrimi. Două modalități diferite de a trăi succesul de la Wimbledon, aceeași bucurie.


UPDATE 20:28 Titlul cu numărul zece pentru Rojer și Tecău: cei doi, coechipieri începând cu 2014, aveau până astăzi în palmares doar titluri în turnee de categoria a doua și a treia, de 250 și respectiv 500 de puncte. Au făcut saltul direct la titlu de Grand Slam, sărind peste categoria Masters 1.000.


UPDATE 20:20 Campion la mixt, în 2012, alături de Bethanie Mattek Sands, Horia Tecău a spart gheața la dublu masculin, proba sa de bază, în cele mai prestigioase turnee din tenis, chiar la Turneul Turneelor, în „leagănul sportului alb”.   


UPDATE 20:10 VICTORIA CARIEREI PENTRU HORIA TECĂ‚U, CAMPION LA WIMBLEDON, ÎN 2015: a patra finală este cu noroc pentru Horia Tecău, cel care în sfârșit, schimbă cupa învinsului cu cea a învingătorului. Victorie 7-6, 6-4, 6-4 pentru Tecău și Rojer, într-o oră și 55 de minute.

 


UPDATE 20:05 BREAK ÎN SETUL DECISIV pentru Rojer și Tecău: olandezul servește la 5-4 pentru trofeu! Un retur bun al lui Horia îl pune în poziție ideală pe Rojer pentru finalizare la fileu, iar trofeul de campion este la un game distanță.


UPDATE 20:00 Situație în oglindă față de primul set: după trei game-uri de serviciu, Tecău și Rojer se pot mândri, înante ca Horia să pună mingile în joc pentru a egala la patru, că nu au cedat decât un singur punct în game-urile proprii.


UPDATE 19:50 Debut sigur la serviciu și în setul trei, pentru favoriții finalei: game alb pentru 1-1. Finala de dublu se vede din arenă, pe ecranele-gigant pregătite pentru fanii de pe Murray Hill, dar se și aude, la Radio Wimbledon. Iar mingea de 2-0 a fost comentată savuros, cu un subtil accent insular.


UPDATE 19:40 SET ROJER / TECĂ‚U, 6-4 ȘI DESPRINDERE LA 2-0 LA GENERAL: favoriții patru ai tabloului de dublu valorifică break-ul timpuriu, Tecău câștigându-și serviciul la 30, nu înainte ca Murray și Peers să anuleze două mingi de set cu retururi imparabile. Bucurie mai reținută acum, pentru Horia și Juls, față de primul set, însă cei doi sunt la un set distanță de trofeu.


Așa au încheiat Horia și Juls tiebreak-ul actului întâi


UPDATE 19:35 Tecău și Rojer se opresc la două puncte de 2-0 pe serviciul lui Jamie, birtanicul parând replica bună dată de Horia Tecău, inspirat la voleu și retur în această fază a meciului. Românul va servi pentru a consfiți pe tabelă avantajul de două lungimi, la general.


UPDATE 19:30 Tecău și Rojer păstrează avantajul break-ului în setul doi: 4-3. Andy Murray schimbă locul din tribună, doar-doar norocul fratelui său se va schimba și de la „Andy îi poartă ghinion lui Jamie”, se va ajunge la „Andy îi poartă noroc”. Kim, fostă Sears, îl urmează îndeaproape.

 


UPDATE 19:16 Break Rojer / Tecău, care preiau conducerea 2-1 în debut de set doi. Același Juls Rojer încheie spectaculos, cu lob câștigător, game-ul de retur. Între timp, constatăm că Andy Murray a venit la meci, bine mascat cu bluză de trening și șapcă trasă peste ochi.


UPDATE 19:08 SET TECĂ‚U / ROJER, 7-5 ÎN TIEBREAK! Juls și Horia încep tiebreak-ul la fel ca și setul, cu bâlbâială la serviciu, Tecău ratând punctul de debut, în fileu. Un retur de excepție pentru același Tecău aduce liniștea pentru fanii tricolori, iar John Peers le dă o mână de ajutor favoriților patru, pentru desprindere. După două mingi de set ratate, una la retur, una pe serviciul lui Juls, olandezul încheie un punct maraton, în care Murray și Peers au recuperat extraordinar în defensivă, din tribune. Un smash pe centrul terenului a zădărnicit eforturile perechii britanico-australiene și face 1-0 la general pentru „ai noștri”.


UPDATE 19:00 Jamie Murray pierde punct pe serviciu, are probleme la a pune în teren prima minge, dar pierce este la datorie, la fileu, pentru intercepție. Tiebreak.


UPDATE 18:52 Oportunitate de break și prim set ratată de Horia și Juls, pe serviciul lui John Peers. Tecău are returile la el în acest game, dar Peers se poate baza pe ași, atunci când are mai mare nevoie de un punct ieftin. 5-5


UPDATE 18:48 Prim game alb pentru Jean Julien Rojer: olandezul nu egalează viteza de pe serviciul de stângaci al lui Jamie Murray, dar un prim punct clasic de dublu, gen ping-pong în careul de serviciu, schimbă puțin aspectul jocului. 5-4, iar Peers servește sub presiune.


UPDATE 18:40 John Pierce egalează la trei, cu servicii puternice  Returul pentru Horia și Juls nu funcționează la nivelul răspunsurilor date, din ambele părți, de favoriții gazdelor.


UPDATE 18:37 Start ezitant pentru Horia și Juls: trei mingi de break salvate, un singur punct la retur în cinci game-uri. Al treilea game de serviciu aduce a treia minge de break pentru Murray și Peers, iar Rojer are nevoie de multă atenție și o doză de noroc, cu banda fileului, pentru a-și câștiga rotația și a nu ceda conducerea pe tabelă. 3-2 pentru „ai noștri”.


UPDATE 18:25 Pentru paritate, avem emoții și pe serviciul lui Tecău, care, la 1-1, oferă două oportunități de break în game-ul său, după intercepțiile inspirate ale lui Jamie. Serviciul lui Horia este însă eficient în momentul în care contează  mai mult, iar break-ul este evitat. Senzația de ansamblu este însă că Murray și Peers au intrat mai deciși în partidă și bine încălziți pentru serviciu. 2-1 pentru „ai noștri”.


UPDATE 18:20 Emoții pentru Rojer la debut, după primele două puncte pierdute. Momentul cheie al game-ului este însă gestionat perfect de Juls: la 30-30, simte că primul său serviciu a fost „out” și cere proba video, pentru a anula un retur câștigător. Grație acestui moment de inspirație, Tecău și Rojer trec cu bine proba primului game, cu 1-0 pe tabelă.


UPDATE 18:15 Finala este deschisă de Jean Julien Rojer, la serviciu!


UPDATE 18:05 Certitudinea finalei: la dublu, vom avea o pereche câștigătoare în premieră. Dacă va fi Horia Tecău / Jean-Julien Rojer sau Jamie Murray / John Peers, rămâne de văzut. Iată însă un motiv pentru care unii fani devin susținători ai favoriților patru: un moment consumat devreme în turneu, în care Murray și Peers au avut un comportament anti-sportiv și au dat dovadă de lipsă de fair-play. O dovadă în plus că fanii își aleg favoriții din diverse motive.


UPDATE 18:00 Serena Williams a scris istorie pe Terenul Central de la Wimbledon, cu un succes 6-4, 6-4 în fața ibericei Garbine Muguruza care i-a adus al șaselea titlu pe iarba de la All England Club, al doilea „Serena Slam” al carierei, al 21-lea trofeu de Mare Șlem al carierei și titlul neoficial de cea mai în vârstă campioană de Grand Slam. Acum, prim-planul pe Central le revine dubliștilor.


UPDATE 15:25 Declarația lui Jamie, înainte de finală:Avem din nou șansa să jucăm pe Central. Finala. John probabil se gândea mai mult la Arena Rod Laver, dar eu visez să câștig la Wimbledon. Ar fi magnific. Când am început acest parteneriat, în ianuarie-februarie, în urmă cu câțiva ani, mă gândeam că este ultima tentativă de a ajunge aici. În ultimii doi ani, jucasem mai multe turnee Challenger, doar câteva turnee ATP, mici. Am jucat cu oameni diferiți și nu a fost deloc distractiv pentru mine. A apărut această oportunitate de a juca cu John și, din fericire, am ajuns până aici„, a punctat Jamie, pentru The Guardian. Fratele mai mare din familia Murray spune și „m-am împăcat cu ideea că se vorbește mai mult despre Andy. Dar în ultimii doi ani, și eu am reușit lucruri frumoase„.


UPDATE 15: 15 „Bărbații în alb”. Cu un singur băiat în ultimul act al turneului de la Wimbledon, cel mai puțin așteptat, Judy Murray dă startul numărătorii inverse pentru finala masculină de la dublu.


UPDATE 15:10 Amintiri de prin București. „Parcul cu Platani”, 2014. Jamie Murray și John Peers au venit la București la turneul de 250 de puncte din primăvară, iar Juls Rojer se antrena pe teren, pe alei, pe unde prindea. Sau se juca…


UPDATE 14:55 Glumețul Lindstedt. Partenerul alături de care Horia a înregistrat cele mai  bune rezultate ale carierei, dar care a și împărtășit dezamăgirea pierderii celor trei finale consecutive la All England Club, i-a transmis în stilul său caracteristic, glumeț până la miștocăreală: „de data asta, Horia nu va mai trebui să joace alături de mine în finală, așa că poate acum chiar are o șansă să câștige„. Suedezul care l-a eliminat la dublu mixt pe Tecău, a punctat însă și serios: „Sunt foarte bucuros pentru Horia, pentru a patra sa finală de Wimbledon. Sunt impresionat de ceea ce a reușit el să facă alături de Juls Rojer, în ultimii doi ani”


UPDATE 14:40 Ca la fete. La nivel mondial, circuitul WTA pare de gheață, comparativ cu camaraderia din ATP. În tenisul românesc, este puțin pe dos, pentru că în ultimele luni, Fed Cup le-a apropiat pe jucătoarele noatre. Cosmin Hodor, directorul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a punctat asta, la câteva ore după mesajul transmis de „Dodo” Mergea.


UPDATE 14:35 Să le meargă bine! Florin Mergea a fost primul care s-a grăbit să le ureze baftă în finală lui Tecău și Rojer, după duelul direct din semifinale. „Baftă Horică! Hai până la capăt!!”


UPDATE 14:25 Premiile în bani: 340.000 de lire sterline este premiul pregătit de organizatori pentru campionii de la dublu (aproximativ 473.000 de euro). Banii sunt însă împărțiți de coechipieri, iar taxele din Regat sunt, probabil, cele mai mari dintre țările în care ajunge circuitul profesionist de tenis. Este cunoscut faptul că jucătorii au ajuns să ocolească turneele britanice din cauza impozitelor.

Premiul de la dublu este cu cinci procente mai mare decât în 2014, dar incomparabil mai mic decât la simplu, acolo unde Serena Williams sau Garbine Mugururza, Novak Djokovic sau Roger Federer vor fi răsplătiți pentru cele șapte victorii răsfirate pe două săptămâni cu un milion și 880.000 de lire sterline (peste două milioane și 600.000 de euro).


UPDATE 14:15 Un pic de istorie: trofeul pentru campionii de la dublu masculin este o cupă de argint, care se aseamănă puțin cu trofeul pe care îl primește campionul de la simplu, la Roland Garros. Această probă a intrat în programul de la Wimbledon în 1879, la doi ani după prima ediție, care a inclus doar un concurs masculin de simplu, și era susținută de Universitatea din Oxford. De altfel, primele cinci ediții ale concursului de dublu s-au desfășurat sub egida The Wimbledon Championships, dar pe terenurile instituției de învățământ superior. În 1984, meciurile de dublu s-au mutat alături de cele de simplu, la All England Club.


UPDATE 14:00 Salutare! Penultima zi a turneului de la Wimbledon bate la ușă cu emoții tricolore. Batem și noi, virtual, la ușa Terenului Central, într-un tur propus de organizatorii turneului de la Wimbledon. Horia Tecău sigur își cunoaște drumul spre singurul Central de la un turneu de Mare Șlem care nu împrumută niciun nume, nu aduce omagiu decât unui magician al condeiului, Rudyard Kipling pe numele său, ale cărui versuri îi inspiră și îi marchează pe jucători, an după an. Sunt Cezara Paraschiv și împreună facem penultima incursiune în istoria în curs de scriere a ediției cu numărul 178 a turneului de la All England Club.


Sâmbătă, Horia Tecău are șansa de a sparge ghinionul pe iarba londoneză și de a-și adjudeca, după trei încercări ratate alături de Robert Lindstedt, în finale consecutive (2010, 2011, 2012), trofeul de campion la cel mai prestigios dintre cele patru turnee de Grand Slam. Românul de 30 de ani îl va avea alături, în rol de co-star în episodul de final de sezon pe iarbă, pe olandezul Jean Julien Rojer, cel care va juca prima sa finală de Mare Șlem.

Pentru a doua oară consecutiv, Horia va fi favorit la startul finalei. Dacă în 2011, de partea cealaltă a fileului se aflau temuții frați Bryan, cei pentru care Tecău încă nu a găsit antidotul, în 2012, tabloul îi scotea în cale un cuplu teoretic accesibil, ridicat de tribuna londoneză din cauza prezenței lui Jonathan Marray (76 ATP la dublu în acel moment), alături de danezul Frederik Nielsen (doar locul 111 la dublu, la ora începerii finalei). Echipa numărul 11 a lumii a condus cu set la zero, dar ceva nu a mers: outsiderii au revenit, au condus cu 2-1, Tecău și Lindstedt au trimis la limită partida în decisiv, după un tiebreak echilibrat. Dar tot au cedat, scor 6-4, 4-6, 6-7(5), 7-6(5), 3-6.

În 2015, un alt britanic, cu nume aproape identic, Murray în loc de Marray, și cu o greutate de câteva ori mai mare în Regat, stă ca principal obstacol pentru Tecău, favorit patru al tabloului alături de carismaticul Juls Rojer. „Mai marele Murray”, Jamie, aflat sub semnul numărului 13, fiind cap de serie 13 la Londra, este pe tărâm virgin pentru el și pentru partenerul său, John Peers. Cei doi au un singur sfert de finală jucat la un Grand Slam, la US Open. Semifinalele și finalele celor patru mari turnee din tenis le-au fost inaccesibile până acum.

  • Meciul perechii româno-olandeze este precedat de finala de simplu feminin dintre Serena Williams și Garbine Muguruza, care se joacă începând cu ora 16.00. Mezina Williams urmărește realizarea celui de-al doilea „Serena Slam” al carierei, în timp ce iberica Mugura joacă prima sa finală de Mare Șlem.

Tecău și Rojer își cunosc adversarii. I-au întâlnit de două ori pe Murray și Peers în 2015: pentru perechea româno-olandeză, sezonul a început la Brisbane, cu o înfrângere în primul tur, în minimum de seturi în fața perechii J&J, a lui Jamie și John. Horia și Juls și-au luat însă revanșa, câștigând finala de la Rotterdam, dramatic, 3-6, 6-3, 10-8. Ba mai mult, Tecău și Rojer știu chiar și cum arată un duel acasă cu cei doi: în 2014, pe zgura de la Arenele BNR, victoria a venit pentru „ai noștri”, în semifinală și în drumul spre trofeu, 2-6, 7-6(3), 10-8. Chiar și pe zgură, duelul a fost strâns, cel mai strâns pentru Tecău și Rojer la ediția 2015 a BRD Năstase Țiriac Trophy.

Pentru orice jucător de dublu, acesta este visul„, spunea Jamie Murray despre câștigarea unui trofeu de Grand Slam, britanicul făcând un adevărat tur al televiziunilor și al publicațiilor britanice în general, în ultimele două zile. Un Murray a pierdut vineri, învins de marele Federer. Cu puțin sprijin din partea tribunei, pentru că elvețianul chiar lasă impresia că joacă acasă în orice țară, în orice oraș. Sâmbătă, Horia și Juls încearcă să le strice de tot socotelile britanicilor.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce au scris englezii după ce l-au văzut la lucru pe Radu Drăgușin în ”nebunia” de la Tottenham – Liverpool
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
NEWS ALERT | Andrei Ivan, OUT de la Universitatea Craiova! Jucătorul negociază deja cu alt club
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
BREAKING | Pleacă din Liga 1 şi semnează direct cu un club de top din Europa
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
Delicatesa evreiască de Crăciun cu care cofetăriile au dat lovitura. Clienţii scot din buzunar până la 170 de lei
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×